• El Anatsui udstiller på Trapholt under Images 16. Foto: Susan Vogel
  • Nidaa Badwan fra Palæstina udstiller på Trapholt frem til 23. oktober 2016. Foto: Nidaa Badwan.
  • 18 marokkanske kunstnere udstiller på Brandts 13 og Viborg Kunsthal frem til 8. og 16. maj. Foto: Hicham Benahoud.
  • KUNSTEN i Aalborg åbner soloudstilling med Imran Qureshi en af Pakistans førende samtidskunstnere. Foto: Awais Gohar

Images giver dansk kulturliv global indsprøjtning

Kulturinstitutioner i hele Danmark inviterer til Images 16 i tæt samarbejde med anerkendte kuratorer fra Asien, Afrika og Mellemøsten og CKU. Ambitionen er at berige dansk kulturliv og give up-coming kunstnere et springbræt til den europæiske samtidskunstscene.

Da CKU i 2014 introducerede den internationalt anerkendte kurator N’Goné Fall fra Senegal til direktøren for kunstmuseet Trapholt, Karen Grøn, blev nogle af de første afgørende skridt mod Images 16 taget.

11. februar 2016 åbner det danske kunstmuseum for første gang en udstilling kurateret af en udenlandsk kurator med afrikansk baggrund. I tæt dialog med Trapholt har senegalesiske N’Goné Fall udvalgt en række upcoming kunstnere fra Zambia, Indonesien, Guatemala og andre lande, som udstiller under temaet ’When Things Fall Apart – Critical Voices on the Radars’.

Samarbejdet mellem Trapholt og N’Goné Fall er en af mere end 25 samarbejdsaftaler, som CKU har faciliteret mellem internationale kulturinstitutioner og kuratorer, og som danner rammerne om Images 16. Og så er det et glimrende eksempel på, hvordan CKU arbejder for at opbygge bæredygtige partnerskaber mellem kulturinstitutioner i Europa og lande i Afrika, Asien og Mellemøsten, som mange europæere ikke associerer med kunst.

Når danske kulturinstitutioner inviterer internationale kunstnere til Danmark, er det stadig fortrinsvis vestlige kunstnere, der dominerer udstillingerne. Og det er oftest danske kuratorer, der sætter temaet og rammerne.

”Det er vigtigt med globalt udsyn i den danske kunstverden, hvis den skal afspejle internationale tendenser og være på højde med kulturmetropoler som London og nye kulturelle vækstcentre som Jakarta i Indonesien,” siger Christina Papsø Weber, leder af CKU’s nationale afdeling og Images 16.

CKU arbejder derfor for, at det skal blive indlysende og attraktivt for danske kunstinstitutioner at se i retning af kunstscener og kunstnere, som sjældent bliver præsenteret i Danmark.

Erhvervslivet efterspøger interkulturelle kompetencer
De interkulturelle dialoger, som Images 16 er opbygget omkring, afspejler en udvikling, som både sker i erhvervslivet og på uddannelsesinstitutionerne.

Det europæiske erhvervsliv efterspørger i stigende grad medarbejdere, der kan kommunikere og løse opgaver i samarbejde med medarbejdere i andre lande, og som kan imødekomme udenlandske medarbejdere i de danske virksomheder. Og stadig flere uddannelsesinstitutioner implementerer strategier for, hvordan de studerende udvikler globalt udsyn, stærke sprogkundskaber og interkulturelle kompetencer.

Siden 2010 har Images Ung skabt gennem workshops med internationale kunstnere bidraget til at internationalisere undervisningen på skoler over hele Danmark. Flere af de kunstinstitutioner, som deltager i Images 16, samarbejder med Images Ung om at bringe kunstnere og kunst fra Asien, Afrika og Mellemøsten ud på skolerne,

”Danmark skal være klar, når nye vækstmarkeder åbner sig og kræver medarbejdere, der kan begå sig i globale sammenhænge. Ved at udruste de danske uddannelses- og kulturinstitutioner til at indgå i interkulturel dialog bliver de fortrolige med at samarbejde på tværs af kulturer,” siger CKU’s direktør, Elsebeth Krogh.

Springbræt for upcoming kunstnere
Mens de første Images Festivaler præsenterede Danmark for den mest banebrydende musik, kunst, litteratur og film fra Afrika, Asien og Mellemøsten indenfor få uger, løber Images 2016 over et helt år og sætter primært fokus på visuel kunst. Publikum får således mulighed for at besøge udstillinger og deltage i events og konferencer over en længere periode. Og kunstnere, kuratorer og kunstinstitutioner får mulighed for at etablere samarbejdsrelationer, der rækker langt ud i fremtiden.

Images 16 handler nemlig ikke kun om at udvide danskernes kendskab til kunstscenerne uden for Vesten og styrke de interkulturelle kompetencer. Ambitionen er i ligeså høj grad at styrke de udenlandske kunstneres adgang til og omdømme på de europæiske kunstscener.

”Vi lægger vægt på, at der skabes udviklingsmuligheder for de kunstnere og kuratorer, vi samarbejder med. Det gør vi gennem langsigtede samarbejdsstrategier og ved at synliggøre de udenlandske kulturaktører på mange forskellige niveauer og platforme,” siger Christina Papsø Weber.