Images 16 blev til i samarbejde med kuratorerne Ade Darmavan fra Indonesien, Sarah Rifky fra Egypten og N'Goné Fall fra Senegal. Foto: Jacob Crawfurd.Images 16 blev til i samarbejde med kuratorerne Ade Darmavan fra Indonesien, Sarah Rifky fra Egypten og N'Goné Fall fra Senegal. Foto: Jacob Crawfurd.

Mød det internationale kuratorpanel bag Images 16

Kunstudstillingerne under Images 16 er blevet til med rådgivning fra internationalt førende kuratorer med indgående kendskab til samtidskunstscenerne i Afrika, Asien og Mellemøsten.

Når danske museer udstiller samtidskunst fra Afrika, Asien og Mellemøsten, er det oftest danske kuratorer, der står bag. Men hvad sker der, hvis man lader kuratorer fra og med et indgående kendskab til kunstscenerne i de tre regioner give deres bud på, hvad der er den bedste og mest spændende kunst, man kan vise for et dansk publikum?

Images har gjort eksperimentet. Sammen med 25 danske kulturinstitutioner har Images 16 indgået et tæt samarbejde med tre internationalt førende kuratorer.

Sarah Rifky er grundlægger af Cairo International Resource Center for Arts (CIRCA). Siden 2009 har hun arbejdet som kurator på Townhouse Gallery of Contemporary Art i Cairo og undervist på Det Amerikanske Universitet i Cairo og MASS i Alexandria. Før hun tog en mastergrad i kunstkritik fra Malmø Kunstakademi, studerede hun visuel kunst og kommunikation på Det Amerikanske Universitet i Cairo. Hun var med til at redigere kunstbogen ’Damascus: Tourists, Artists and Secret Agents’. Derudover har hun været medkurator på en lang række internationale kunstprojekter. Blandt andre Invisible Publics i Cairo, The Popular Show i Cairo og ’accord is first and foremost a proposition’ i New York og ’The Bergen Accords’ i Bergen.

N’Goné Fall er en uafhængig kurator, kunstkritiker og kunstfaglig konsulent. Hun er uddannet fra École Spéciale d’Architecture i Paris. Fra 1994 – 2001 var hun redaktør for et Paris-baseret magasin for afrikansk samtidskunst ’Revue Noire’. Hun har redigeret en række bøger om moderne billedkunst og fotografi i Afrika, blandt andre ’Anthology of African Art: The Twentieth Century’, ’Photographers from Kinshasa’. Hun har kurateret udstillinger i Afrika, Europa og USA. I 2001 var hun medkurator på Biennalen for Afrikansk Fotografi i Mali og året senere gæstekurator på Dakar Biennalen i Senegal. I 2010 var hun med til at kuratere My World Images. Derudover er hun lektor ved Senghor University i Egypten. Og som konsulent har hun udviklet strategier og evalueringsrapporter for en række senegalesiske og internationale kulturinstitutioner.

Ade Darmawan er uddannet grafisk kunstner fra Indonesien Art Institute og Rijksakademie Van Beeldende Kunsten i Amsterdam. Han bor og arbejder i Indonesien, hvor han er medstifter og direktør for kunstnergruppen Ruangruppa, er medlem af Jakarta Kunstråd og direktør for Jakarta Biennale. Ade Darwaman er desuden medlem af Arts Collaboratory, en netværksplatform for visuelle kunstnere og kunstneriske initiativer fra Afrika, Asien og Latinamerika. Som kunstner og kurator har han været involveret i mange indonesiske og internationale kunstprojekter og udstillinger. Blandt andre ’Riverscape in-flux’ i 2012 og ’Media Art Kitchen’ i 2013.