• Mimi Chereno Ng'ok fra Kenya udstiller på Galleri Image i Aarhus. Photo: Don Paul
  • Ibrahim Mahama fra Ghana skaber installation i Holbæk.
  • Ibrahim Mahama skaber installation i Holbæk Kommune. Foto: Nii Odzenma
  • 1.100 genstande hænger fra et stålgitter i loftet i Pascale Marthinie Tayous gigantværk. Foto: Christian Hinz, Kunsthaus Bregenz
  • KUNSTEN i Aalborg åbner soloudstilling med Imran Qureshi en af Pakistans førende samtidskunstnere. Foto: Awais Gohar
  • Performancekunstnere fra tre forskellige regioner indtager Roskilde Festival og Museet for Samtidskunst i Roskilde under Images. Foto: Bernard Akoi-Jackson.
  • El Anatsui udstiller på Trapholt under Images 16. Foto: Susan Vogel
  • Nidaa Badwan fra Palæstina udstiller på Trapholt frem til 23. oktober 2016. Foto: Nidaa Badwan.
  • 18 marokkanske kunstnere udstiller på Brandts 13 og Viborg Kunsthal frem til 8. og 16. maj. Foto: Hicham Benahoud.

Om Images 16

Inspiration, brobygning og fusion er nøgleordene for en af Danmarks mest mangfoldige kulturbegivenheder. Siden 1991 har Images inviteret de nyeste toner og kulturelle tendenser fra nogle af verdens mest økonomisk udfordrede lande til Danmark. Images 16 har fokus på visuel kunst og løber af stablen på 21 danske kunstinstitutioner med op mod 100 kunstnere fra Afrika, Asien og Mellemøsten.

Images præsenterer samtidskunst fra Afrika, Asien og Mellemøsten. Images 16 sætter fokus på kunstnerne og det samfund, de agerer i og kommenterer på med deres kunst.

Gennem udstillinger, filmforevisninger og værker i det offentlige rum giver Images et indblik i kunstnernes værker og kommentar til deres samtid.

Det etablerede og det nye
Images 16, som finder sted på 21 danske kunstinstitutioner viser kunst af nogle de mest anerkendte internationale kunstnere og spændende nye kunstnere, der står lige foran deres gennembrud.

Blandt navnene er pakistanske Imran Qureshi, der i 2013 blev valgt som årets kunstner af Deutsche Bank for sit arbejde med at kombinere traditionelle pakistanske miniaturemalerier med enorme installationer af blodstænkede mønstre.

Ibrahim Mahama fra Ghana har forvandlet hele bygninger til kunstværker med tusindvis af kulsække, hvor hver eneste sæk har en historie at fortælle om de mennesker, der arbejder med den og omkring den.

Man kan også opleve den egyptiske videokunstner Amanda Kerdahi, der er blevet kendt for at kombinere videokunst og performance, når hun sætter fokus på arabiske tabuer, og stiller spørgsmålet: Hvem er det, der styrer hvem?

Udenlandske kuratorer
Når danske museer laver udstillinger fra Afrika, Asien og Mellemøsten er det typisk danske kuratorer, der sammensætter deres bud på udstillingen. Men hvad sker der, hvis man hyrer globale kuratorer med et indgående kendskab til kunstscenen i de tre regioner og lader dem komme med deres bud på, hvad der er den bedste og mest spændende kunst, man kan vise for et dansk publikum?

Vi har gjort eksperimentet og sammen med 21 danske kulturinstitutioner indgået samarbejde med en række udenlandske kuratorer.

Kuratorerne
Et panel af kuratorer fra Senegal, Indonesien og Egypten indgår i et tæt samarbejde med kulturinstitutionerne og rådgiver om aktuelle diskurser og udfordringer på det globale kunstscene.

De bidrager med viden, input og perspektivering på kuratering af kunst fra Afrika, Asien og Mellemøsten. Herudover udvikles alle Images programmer, udstillinger og projekter i et tæt samarbejde med et netværk af internationale anerkendte kuratorer og eksperter fra bl.a. Pakistan, Palæstina, Nepal, Zimbabwe, Cameroun m.fl.

25 år med Images
Den første Images fandt sted som en festival i 1991. Under temaet ’Images of Africa’ optrådte musikere, dansere, skuespillere og billedkunstnere over hele Danmark. Siden fulgte Images festivaler med to til tre års mellemrum under temaer som Images of Africa, Images of Asia, Images of The Middle East, Images of The World, My World Images – og senest i 2013 under titlen Occupy Utopia.

Formålet med Images har gennem årene været at præsentere publikum i Danmark for noget af det bedste inden for kunst og kultur fra lande, man ellers kun har haft perifært kendskab til – ofte associeret med krig, konflikt og nød.

Et vigtigt grundlag for Images er også at skabe større indsigt, forståelse, samarbejde, netværk og åbenhed på tværs af kontinenterne.

Hvor de første Images festivaler præsenterede et dansk publikum for nogle af de største kunstnere inden for primært musikken, så sætter Images 16 fokus på samtidskunsten. På kunstnernes rolle – som kommentatorer og som medskabere af en udvikling, der berører hele verden, og som forudsætter, at vi skaber tættere netværk og større forståelse på tværs af grænser.