Danske baptister opfordrer udenrigsministeren til at afvise militærstyret i Myanmar

Baptistkirken i Danmark har 1000 medlemmer med baggrund i Myanmar. I solidaritet med dem – og 1,7 millioner baptister i Myanmar – opfordrer de Jeppe Kofod til at presse militærstyret til at vende tilbage til demokrati.

Af Svend Løbner, freelancejournalist

Danske baptister stod i frontlinjen, da der blev kæmpet for tros- og religionsfrihed i formuleringen af den danske grundlov af 1849. Nu henvender de sig igen til regering og folketing. Denne gang på vegne af Myanmar, hvor 1,7 mio. baptister ligesom de øvrige borgere i landet nu må leve under militærdiktatur.

Håber regeringen vil afvise militærstyret

Baptistkirken i Danmark skriver i et brev til udenrigsminister Jeppe Kofod, at de håber ”den danske regering vil gøre sit yderste for at påvirke det illegitime styre i Myanmar”. Henvendelsen sker i solidaritet med baptisterne i Myanmar og sammen med omkring 1000 herboende baptistiske flygtninge fra Myanmar.

I brevet til udenrigsministeren håber formand Per Beck og generalsekretær Torben Andersen, at regeringen vil gøre sin indflydelse gældende i en afvisning af militærstyret og opmuntre til en tilbagevenden til arbejdet frem mod demokrati, fred, retfærdighed og forsoning.

Baptister viser et stærkt folkeligt engagement

”Baptisternes henvendelse demonstrerer et stærkt folkeligt engagement, der dækker hele Danmark og inkluderer mennesker med anden etnicitet,” udtaler Filip Buff Pedersen, der er politisk rådgiver i Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU), som Baptistkirken er en del af.  

”Baptister har traditionelt arbejdet for trosfrihed, fred og forsoning, og det samarbejder vi sammen med baptisterne i Myanmar om. Vi støtter også sundhedsaktiviteter og hjælper internt fordrevne, fortæller Baptistkirkens sekretær for International Mission, Morten Kofoed.

”Jeg får løbende opdateringer fra baptistlederne i Myanmar, der er førstehåndsvidner til overgrebene mod demonstranterne. De beretter ofte om flere dræbte end de officielle tal. Samtidigt takker de for vores indsats, for støtte og for forbøn i den kamp de også er den del af, fortsætter han.

Myanmars Baptistkirke har udstedt en erklæring, der fordømmer ”ethvert undertrykkende regeringsapparat” og ”opfordrer indtrængende, at præsidenten, statsrådgiveren og alle andre tilfangetagne frigivet straks.”

Kirkelige netværk krydser grænser

Baptistkirken i Danmark samarbejder med Myanmars baptistkirke om forskellige udviklingsprojekter, som nu risikerer at blive bremset eller standset på grund af urolighederne i landet. Der er brug for at arbejde intenst for fred og frihed.

”Udviklingssamarbejdet er et glimrende eksempel på, hvordan kirker og kirkelige netværk krydser grænser for at fremme fred, retfærdighed og udvikling: Både mellem lande, etnicitet, tro og overbevisning,” udtaler Filip Buff Pedersen fra CKU.

I tillæg til baptisternes eget udviklingssamarbejde med deres lokale partnere, støtter CKU gennem South Asia Forum for Freedom of Religion or Belief (SAFFORB) arbejdet for menneskerettigheder, i særdeleshed arbejdet for tanke-, samvittigheds- og religionsfrihed.


Fakta om CKU:

Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU) har 38 medlemsorganisationer og arbejder i 40 lande gennem over 120 forskellige samarbejdspartnere. Flere af CKU’s medlemsorganisationer har udviklingsprojekter i Myanmar. Det gælder Baptistkirken, Danmission, Luthersk Mission, Mercy Outreach og Mission Øst.


Fakta om baptister:

Baptistkirken i Danmark går tilbage til 1839 – 10 år før religionsfrihed blev indført med Grundloven i 1849. Kirken er Nordens første frikirke, dvs. ikke-statskirke, og arbejdede i lighed med Grundtvig for religionsfrihed i Danmark. Engelske og amerikanske baptister fremlagde sagen for den danske konge. Det endte med at religionsfrihed blev indskrevet i Grundloven af 5. juni 1849.

Myanmars baptistkirke blev etableret i 1865 og går i dag under navnet Myanmar Baptist Convention. Kirken har 1,7 millioner medlemmer. Der er omkring 47 millioner baptister i verden.