Pattern Breakers filmer den ene af tv-programmets unge mønsterbrydere, Shree Krishna. Foto: Stephen FreiheitPattern Breakers filmer den ene af tv-programmets unge mønsterbrydere, Shree Krishna. Foto: Stephen Freiheit

Unge nepalesere bryder mønstre i nyt tv-program

Modefotograf afslører sin nedtur i Milano, og ung landmand skaber jobmuligheder i de nepalesiske landområder, som mange unge vender ryggen. Nyt tv-program nedbryder rosenrøde forestillinger om livet udenfor Nepal og bygger nye visioner for landets ungdom.

Hver aften gentager Sanjog Rais far sig selv: ”Hvornår rejser du ud igen? Hvad laver du her i Nepal?” Og hver aften lægger den 24-årige nepaleser ører til sin mors frustrationer: ”Du svigter din familie. Folk siger, at min søn er doven og ligeglad med sin familie.”

For halvandet år siden tog Sanjog Rai en beslutning, hans forældre og venner ikke forstår. Efter tre år i Italien flyttede han tilbage til Nepal. Omgangskredsens forestillinger om et Europa, hvor pengene bogstaveligt talt hænger på træerne ved siden af fede fotografjobs i modebranchen, afspejlede ikke virkeligheden. Efter få dage i Milano endte Sanjog Rai på gaden efter at have fået stjålet alle sine penge. Og de højtlønnede fotografjobs, som forældrene forventede, skulle understøtte familiens økonomi, fandt han ikke. I knap tre år arbejdede den nepalesiske modefotograf 12 timer om dagen som rengøringshjælp og længtes efter at rejse hjem.

Hver dag lægger mere end 1500 unge nepalesere Nepal bag sig. Nogle vender aldrig hjem igen. Og dem, der gør, fortæller sjældent sandheden om de opslidende og rettighedsløse arbejds- og levevilkår, som mange af dem lever under i Europa, Golfstaterne, USA og Malaysia.

Den massive ungdomsmigration og opfattelsen af Nepal som en fejlslagen stat uden jobmuligheder vil Sanjog Rai og et nylanceret tv-program imidlertid ændre på.

”Folk skal kende sandheden om at rejse til udlandet. Gennem min historie viser jeg, at et liv i udlandet ofte er fyldt med hårdt arbejde og masser af lidelse. Jeg vil forsøge at overbevise dem om, at der er jobmuligheder i Nepal,” siger Sanjog Rai, der efter at være vendt hjem til Kathmandu fotograferer Nepals mest succesfulde fotomodeller for flere forskellige modemagasiner.

Flere millioner nepalesere får mulighed for at se Sanjog Rai’s historie, når den bliver broadcastet i ’Pattern Breakers’, som er navnet på det nye tv-program, der har sendetid på et af Nepals mest sete TV-stationer, NTV Plus. Og få minutter efter at udsendelsen slutter, bliver historien fulgt op af debatprogrammer på lokale radiokanaler i fem forskellige regioner i Nepal.

”Det er blevet et livsmønster for Nepals unge at migrere. Det mønster vil vi bryde ved at fortælle Sanjog Rais historie,” fortæller Santosh Shah, som er leder af ungdomsorganisationen South Asia Communication (SAC), der producerer Pattern Breakers.

Ung landmand skaber jobs i landbruget
Omdrejningspunktet for alle Pattern Breakers programmer er, som navnet antyder, historier om unge mønsterbrydere, der ønsker at skabe en bedre fremtid for Nepals ungdom. 1750 meter over havets overflade små 50 kilometer udenfor Kathmandu står en ung landmand midt i en frodig køkkenhave og bryder et mønster. Over Shree Krishna Dhital hænger en vindhætteklædt mikrofon, og nogle meter fra ham retter to unge tv-journalister hver deres kamera mod ham.

”Jeg vil bidrage til udviklingen af Nepals landbrug og blive her på landet og hjælpe min familie og lokalsamfund med projekter som disse,” siger han og refererer til den vandbeholder, han har designet, og som indtil videre har gjort hverdagen lettere for mere end 50 nepalesiske familier på landet.

”Før jeg designede vandbeholderen, der opsamler regnvand i en presenning, stod kvinderne op klokken fire om morgenen og brugte hele dagen på at slæbe vand fra brønden op af bjergsiden i tunge spande. Regnvandet, som opsamles i beholderen, kan folk bruge til vanding af deres køkkenhaver og marker, til madlavning og til deres kvæg,” fortsætter han med blikket rettet mod det ene kamera.

I modsætning til flertallet af landets unge ser Shree Krishna Dhital fremtidsmuligheder i landbruget. Og modsat sine medstuderede på universitet drømmer han ikke om at rejse fra den landsby, hvor han er født og opvokset.

”Jeg vil gerne inspirere andre unge til at se jobmuligheder i landbruget,” siger Shree Krishna Dhital, mens han står på kanten af den vandbeholder, han har konstrueret i sine forældres køkkenhave.

Den største migration fra Nepal foregår fra landområderne. I flere af Nepals landsbyer er der stort set ingen unge mænd og kvinder tilbage, fordi de er rejst til Golfstaterne eller Malaysia. Shree Krishna Dhitals historie er derfor højst usædvanlig.

Tv-produktion flyttes ud af Kathmandu
Pattern Breakers adskiller sig ikke alene ved at fortælle usædvanlige historier, der skal inspirere unge til at bidrage til landets socioøkonomiske udvikling. Det unikke ved programmet er også, at det modsat de fleste nepalesiske medier ikke udelukkende produceres i Kathmandu, og at redaktionen består af en gruppe 20-30 årige journalister.

Programmerne produceres i samarbejde med lokale tv-journalister og organisationer i de områder, hvor historierne findes og med det udstyr, der er til rådighed.

”Den nepalesiske mediebranche er meget hierarkisk, domineret af magtfulde mænd og centraliseret i Kathmandu. De unge journalister, vi har hyret, kommer både fra øst og vest bjerg- og landområderne og fra forskellige sociale klasser og etniske grupper. Hele landet er repræsenteret,” fortæller Santosh Shah.

Ambitionen er at nå ud til en langt større del af den mangfoldige nepalesiske befolkning, end andre medier gør.

”Historien om, hvordan en ung landmand effektiviserer landbruget i en landsby i bjergene udenfor Kathmandu, kan inspirere landbefolkningen i den anden ende af landet,” siger Santosh Shah.

Og modefotografens historie vil forhåbentligt få unge over hele landet til at debattere, hvad den massive ungdomsmigration gør ved deres lokalområde og ved deres fremtidsdrømme.